Strije

Strije nastaju usled ubrzanog rastezanja kože do koga najčešće dolazi zbog naglog debljanja ili u trudnoći.Strije najčešće imaju ljudi sa prekomernom težinom,nakuplanje naslaga sala na pojedinim delovima tela dovodi do pojave strija.
strije
Strije ili striae (singular stria) kako se nazivaju u dermatologiji su oblik ožiljaka na koži.Strije nastaju zbog cepanja vezivnog tkiva kože i tokom vremena se mogu smanjiti i izbledeti kao i svaki ožiljak ali ne i potpuno nestati.
Strije su najčešće rezultat istezanja kože povezanim sa brzim rastom (rast težine usled debljanja,u pubertetu,u trudnoći) ili u nekim slučajevima kada teška sila koja prevazilazi elastičnost vezivnog tkiva vuče kožu.
Strije se mogu javiti i kao posledica hormonalnih promena u pubertetu,u trudnoći ili u toku neke hormonalne terapije.
Strije se prvo pojavljuju kao ljubičaste ili crvene linije koje vremenom izbledjuju i postaju bele.
Strije se mogu pojaviti bilo gde na telu a najviše se pojavljuju na mestima gde ima najviše naslaga sala.Najčešća mesta su:oko abdomena(naročito oko pupka),grudi,nadlaktice,ispod pazuha,ledja,butine (i unutrašnji i spoljašnji deo),kukovi i zadnjica.
Strije ne predstavljaju nikakav zdravstveni rizik i ne smetaju telu da funkcioniše normalno.Genetski faktor igra veliku ulogu u pojavi strija,hormon glucocorticoid i njegov prirodni nedostatak dovode do toga da koža nije sposobna da se dovoljno brzo rasteže i ostane elastična.Izmedju 70% i 90% žena dobije neki oblik strija tokom trudnoće i to najčešće u trćem tromesečju trudnoće kada je koža izložena najvećem istezanju.
Korišćenje krema sa visokim sadržajem vitamina E može donekle da smanji količinu strija u trudnoći ili da popravi stanje kod osoba koje već imaju strije.

Pronadjen gen odgovoran za gojaznost
Un dijeta

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP