KAKO ZAUSTAVITI HRKANJE

hrkanje


Hrkanje može da utiče na kvantitet i kvalitet vašeg sna.Loše spavanje može da izazove glavobolju, zamor razdražljivost i poveća zdravstvene probleme.A, ako je vaše hrkanje toliko glasno da vaš partner ne može da spava, možete biti proterani iz spavaće sobe.
Svi hrčemo ponekad a hrkanje se može javiti čak i kod beba ili životinja ali problem je kad se hrkanje javlja svakodnevno i traje više časova.
Hrkanje nastaje zbog same anatomske gradje disajne cevi ona je vijugavog toka i ima nekoliko suženja.Najduži deo je onaj izmedu mekog nepca
i resice s prednje strane, te sredine ždrela- sa zadnje strane.
Mišići disajne cevi popuštaju noću pa
dolazi do opuštanja mekog nepca koje, naročito pri ležanju na leđima, pada unazad i dovodi do ubrzanja toka vazdušne struje u nastalom tesnacu. Krajnji rezultat je vibriranje mekog nepca
i resice što je ustvari hrkanjekoje može biti jačine 40 do 50 decibela.
Kako sprečiti hrkanje?
Svako Hrče iz različitih razloga. Kada dođemo do razloga zašto hrčemo, onda možemo da nađemo pravo rešenje za mirniji, dublji san.
Ocena Kako i kada se javlja hrkanje će vam pomoći da otkrijete da li je uzrok vašeg hrkanja u okviru kontrole ili ne.

Razlozi (uzročnici) za hrkanje

*Životno doba.Ako ste u srednjim godinama ili stariji,vaše grlo postaje uže, a mišićni tonus u grlu se smanjuje.
* "Način na koji steste izgradjeni". Muškarci imaju uže vazdušne prolaze od žena i kod njih se češće javlja hrkanje. Uska grla, rascep nepca, uvećan adenoide, i drugi fizički atributi (koji doprinose hrkanju) su uglavnom nasledni.
*Problemi sa nosom i sinusima. Blokirani disajni putevi dovode do toga da se udiše teško i stvaraju vakum u grlu, što uzrokuje hrkanje.
* Biti debeo ili van forme.Masno tkivo i loš tonus doprinose hrkanju.
* Alkohol, pušenje,i lekovi. Konzumiranje alkohola, pušenje (ili dim iz druge ruke), i određeni lekovi, povećavaju mišićnu relaksaciju dovodevodi do hrkanja.
*Položaj spavanja. Spavanje na leđima može da dovede do blokiranja disajnih puteva i najčešći je uzrok hrkanja koji se najlakše može i otkloniti promenom ove navike.
-Hrkanje sa zatvorenim ustima može biti povezano s nekim problemom vezanim za vaš jezik.
-Hrkanje sa otvorenim ustima može biti povezano sa više problema kao što su:sinusi,polipi u nosu,krivine,krajnici posebno treći krajnik ili neki problem sa grlom.
Samopomoć uključuje pre svega promenu položaja u kome spavate izbegavanje:alkohola,cigareta i lekova za smirenje (spavanje), ako ovo ne rešava vaš problem najbolje je obratiti se otorinolaringologu koji će lako utvrditi koji problem sa nosom,sinusima ili grlom imate.
Uklanjanje ovih problema u većini slučajeva dovodi do smanjenja ili potpunog nestanka hrkanja.


Ako imate problem sa nesanicom posetite Nesanica.rs Nesanica

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP