Kafa kod hipertenzičara može biti pokretač moždanog udara

Ko će verovati da pijenje kafe može imati smrtonosne posledice po zdravlje? ALI, to je istina.
DIJETA

Nova studija tvrdi da SVAKODNEVNO pijenje kafe u većim količinama može da vam zada smrtonosni udarac.Kafa bi vas mogla dovesti do moždane aneurizme, a ona može da dovede do smrtonosne posledice ukoliko se ne leči, jer utiče na vrlo krhki deo mozga - zid krvnog suda.

Nekoliko malih oštećenja može biti smrtonosno.Nova studija nažalost samo povećava strahove. Istraživački tim je predvodio dr Monika H.M. Vlak. On je neurolog sa Univerziteta medicinskog centra u Utrehtu, Holandija. Tim je analizirao 250 različitih pacijenata koji su pretrpeli moždani udar, nakon dobijanja moždane aneurizme.Velika potrošnja kafe je uzrok oko 10,6% puta. To je procentualno najveći uzročnik. Energična fizička aktivnost je uzrok oko 7,9% slučajeva. Drugi uzroci su bili izduvavanje zapušenog nosa,tokom seksualnog odnosa, naprezanje prilikom vršenja nužde,konzumiranje Cola pića, kao naglo trzanje i ljutnja.

Svi ovi slučajevi imaju jednu zajedničku karakteristiku. Svi oni povećavaju krvni pritisak odjednom. Visok krvni pritisak, kao što je poznato, jedan je od najvećih faktora rizika za moždani udar. Svi ove okidači koji su otkrivena u studiji su međutim, kratkog delovanja. Rizik od moždanog udara raste vrlo brzo, nakon konzumiranja alkohola, ali opet,posle nekoliko sati rizik je opet smanjen.


Ova studija je zapravo ograničena zbog kašnjenja od tri nedelje izmedju moždanog udara i ankete.
Da bi se rizik od moždanog udara smanjio Vlak savetuje.
"Mislim da netreba da piju ni kafu ni kole i izbegavanju napore prilikom defekacije ove životne promene je lako napraviti a mogu pomoći da se spreče neke od subarahnoidalnih krvarenja," [Vlak] je VebMD. "Međutim, ne savetujemo pacijentima da se uzdrže od lagane fizičke vežbe kao što je pešačenje, jer to je takođe važan faktor u smanjenju rizika od drugih kardiovaskularnih bolesti."
Visok pritisak

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP