Laneno seme

Laneno seme, je veoma zdravo,i teško je pobrojati sve koristi koje možemo imati od njega.Laneno seme je jako dobar izvor vlakana i veliki izvor omega-3 masnih kiselina.laneno seme
Lako se može samleti u mlinu za kafu ili usitniti mikserom i dodati u jogurt,mleko,frape na hleb,u salatu.....Koristi od lanenog semena se brojne i uključuju dejstvo protiv zatvora,čišćenje akni,glatku kožu, pomaže u izgradnji mišića i sagorevanju masti, dobro je i za zdravlje srca i čak bi moglo pomoći protiv depresije i artritisa.

Laneno seme su male semenke koje na prvi pogled izgledaju kao seme susama koje možete videti na lepinjama hamburgera.Prilično je jeftino i možete ga sažvakati u njegovom prirodnom obliku.Laneno seme ima veoma visok sadržaj Omega-3 masti.

Laneno seme možete naći u vašoj prodavnici zdrave hrane ili na mestima gde se prodaju prirodne organske namirnice kao i u nekim biljnim apotekama.Laneno seme se može sažvakati u svom prirodnom obliku ili možete da kupite vitaminske dodatke od Lanenog ulja u obliku tableta.

Pijte puno vode prilikom korišćenja lanenog semena.Čuvajte ga uvek u frižideru jer toplota može da prouzrokuje nastanak nekih hemikalija na lanenom semenu koje mogu biti kancerogene.

Kada je u pitanju zatvor, laneno seme je dokazano kao veoma efikasno. Laneno seme je oporo i ima laksativno delovanje.

Do 3 kašike dva puta dnevno trebalo bi da rezultate koje tražite. Ali, treba biti oprezan. Konzumiranje velike količine lanenog semena može da ima jako loš uticaj na debelo crevo. Laneno seme takođe ima male tragove cijanovodonične kiseline, koja je u većim količinama otrovna. Ali,trebalo bi pojesti nekoliko kilograma da bi došlo do blagog toksičkog dejstva.
Naše telo ne proizvoditi sopstvene Omega-3, tako da treba da ih dobije iz naše ishrane.Omega-3 su polinezasićene masne kiseline koje,kako prolaze kroz digestivni trakt u ljudskom telu, razgrađuje postojeći holesterol .

Omega-3 se bore protiv naslaga holesterola koje izazivaju zgrušavanje krvi.Ovi ugrušci onda blokiraju krvne sudove izazivajući srčane napade ili moždane udare ako stignu u mozak.Američka asocijacija za srce preporučuje dnevni unos od 1000 mg. Omega 3 za merljive koristi u zdravlju srca.

Laneno seme takođe može pomoći protiv akni. To je zato jer masne kiseline pomažu kontrolu proizvodnje viška androgena (hormona koji se najviše proizvodi tokom teen-doba).Androgen dovodi do zatvaranja folikula dlačica i može da doprinese stvaranju akni.Laneno seme takođe može pomoći u izgradnji mišića i sagorevanju masti i smanjenju vode ,nadimanje (a možda i gubitak kose), koji je ponekad prouzrokovan viškom androgena.

Omega-3 takođe može biti dobra hranljiva materija za mozak i koncentraciju. Omega-3 masti izgleda da rade tako što deluju na masti tankih membrana koje okružuju nervne ćelije u mozgu i čine ih fleksibilnijima.Ovo omogućava da se više neurotransmitera uspešno prenosi između nervnih ćelija, povećavajući našu sposobnost da mislimo brže i koncentrišemo se bolje. Omega 3 je takođe pokazala da ima niz drugih efekata koji kontrolišu štetna zapaljenja (artritis), pa čak mogu sprečiti i depresiju.

Laneno seme je jako jeftino,i vredi ga probati.Vaša lokalna prodavnica zdrave hrane sigurno ga ima.
Laneno ulje
Ishrana sirovom hranom

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP