Aromaterapija

Aromaterapija
U korenu, stabljici, semenu, lišću i cvetovima svake biljke nalazi se jedinstvena kombinacija ulja, nazvana etarsko ulje.

Etarska ulja odabranih biljaka koriste se u aromaterapiji za podsticanje fizičke, mentalne i duhovne ravnoteže i sklada. Smatra se da terapijsko delovanje ovih ulja potiče od njihovog delovanja na hormone i druge nosioce hemijskih poruka u telu i mozgu. Korišćenje etarskih ulja potiče još iz 4500. godine pre n. e. u doba kada su Egipćani od njih pravili mirise i lekove.
Ovo drevno znanje održalo se među grčkim, rimskim i arapskim lekarima, čiji je rad vekovima bio veoma značajan. Još u 18. veku etarska ulja su imala široku primenu u pravljenju lekova. Krajem 19. veka mnogi ekstrakti mogli su da se proizvedu i veštački. Takav postupak je bio lakši i jeftiniji od dobijanja istih materija iz bilja, pa su se i prirodni lekovi postepeno sve ređe koristili.
Moderna aromaterapija počinje od rada francuskog hemičara Renea Morisa Gatefosa, koji je, 1920. godine, otkrio lekovita svojstva lavandinog ulja. To ga je podstaklo na istraživanje o antiseptičnim svojstvima etarskih ulja, pa je, 1937. godine, objavio prvu savremenu knjigu o aromaterapiji.

Obratite se stručnjaku 
Aromaterapeut će se najpre raspitati o vašem zdravlju, nivou stresa i trenutnom raspoloženju. Postaviće vam pitanja i o svim drugim lekovima koje uzimate, jer jak miris mnogih aromaterapijskih ulja može uticati na delovanje nekih lekova, naročito homeopatskih preparata. Kada odabere najbolje ulje za vas, aromaterapeut će vam preporučiti i način na koji ćete ga upotrebljavati. Postoji nekoliko načina za koje se profesionalni terapeut može odlučiti, ali najčešći je masaža uljem koja se primenjuje na čitavo telo i donosi opuštanje. Posle masaže ćete se neko vreme opuštati u tišini. Terapeut će vas možda upozoriti da se nekoliko sati posle masaže ne kupate, kako bi vam telo upilo što više ulja. Možda ćete neko ulje dobiti i za kućnu upotrebu. Čitav tretman, uključujući razgovor i masažu, najverovatnije traje između 60 i 90 minuta. Osnovne losionske i uljne mešavine Pre upotrebe etarskog ulja za masažu ili kupku morate ga razblažiti u odgovarajućoj materiji, koja se naziva nosač ili osnovno ulje. Za masažu se kao nosač upotrebljava veoma kvalitetno, hladno ceđeno biljno ulje, na primer bademovo, suncokretovo ulje od koštica grejpfruta. Za kupke umešajte ulja u bezmirisni losion ili tečnost za penu za kupanje, a zatim mešavinu sipajte u vodu. Ulje mešajte s nosačem u razmerama koje su navedene u tabeli.
Nemojte dodavati više od navedene količine etarskog ulja: to neće povećati njegovo dejstvo.

Kućna primena terapije 
Pre primene aromaterapije za lečenje simptoma, o kojima biste se inače posavetovali s lekarom, važno je da se postavi pouzdana lekarska dijagnoza. Etarska ulja se mogu svuda nabaviti, pa je postupke kao što su inhalacija, masaža i kupka moguće izvoditi i kod kuće. No, ulje će biti efikasno samo ako je brižljivo destilovano i pravilno čuvano. Najbolja ulja se prodaju u bočicama od tamnog stakla i s nalepnicom na kojoj je naveden latinski naziv biljke i uputstva za upotrebu, a upozorenja su jasno nabrojana. Kvalitetna ulja su obično označena kao prava ili čista etarska ulja i dobijaju se desti-lacijom pomoću vrele pare ili ceđenjem iz prirodnog, obično gajenog biljnog materijala.

Inhalacija. 
Ovo je najbrži način na koji etarsko ulje može da uđe u krv. Možete se inhalirati na dva jednostavna načina:
• Nekoliko kapi isparljivog ulja kapnite na tkaninu, stavite je na nos i udahnite.
• Jednu-dve kapi etarskog ulja kapnite u posudu s vrelom vodom, peškirom pokrijte glavu i posudu, pa udišite paru ne duže od pet minuta. Svaki od ovih postupaka možete po potrebi ponavljati do tri puta dnevno. Odabrano ulje možete upotrebiti i u mirisnoj svetiljci. Imajte na umu da je koncentracija kod ove metode manja, pa je zato prikladnija za popravljanje raspoloženja ili za umirenje.

 Posebna upozorenja 
• Mada čista etarska ulja pomažu kod kožnih bolesti i smeju da se apsorbuju u krv pa delju u čitavom organizmu, neka sintetička u mogu da izazovu kožne reakcije ili da podstaknu napade astme. Upotrebljavajte najčistije etarsko ulje koje možete da nabavite tako ćete biti sigurni u maksimalnu efikasnost i smanjićete svaki rizik.
• Ako ste trudni, imate osetljivu kožu, epilepsiju, visok krvni pritisak ili ste nedavno bili operisani, pre upotrebe etarskih ulja obavezno se posavetujte s kvalifikovanim praktičarem kako biste proverili da ii je njihova upotreba bezopasna za vas.
• Ulja kupujte kod pouzdanog dobavljača ( tražite savet od aromaterapeuta) i držite ih na hladnom mestu, u čvrsto zatvorenim bočicama od tamnog stakla. Odaberite ulja koja su vam potrebna tako što ćete najpre napravi spisak onih koja se mogu primeniti na tegobe, a onda izdvojte sa spiska ona koja vam najviše odgovaraju. Pre primene etarskog ulja za masažu ili kupku morate ga razblažiti u odgovarajućoj materiji koja se naziva nosač, Pomešajte etarsko ulje s uljem nosačem, odnosno losionom, u odgovarajućoj razmeri. Možete unapred pripremiti količinu za nekoliko puta. Ako vam se stanje ne popravi posle upotrebe ulja ili uljne mešavine koju ste odabrali, razmislite o poseti kvalifikovanom terapeutu od kojeg ćete zatražiti savet.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP