Akupunktura Aurikularna terapija

Kao deo sistema kineske tradicionalne medicine, akupunktura ima za cilj vraćanje tela u zdravo i uravnoteženo stanje regulacijom protoka energije (poznate kao či) duž niza linija, meridljana, za koje se veruje da se protežu kroz čitavo telo.

Akupunkturolozi to uglavnom rade tako što na određenim tačkama na meridijanu zabadaju tanke igle u kožu. Smatra se da svaka tačka utiče na određeni organ funkciju. Akupunkturolozi tvrde da mogu da leče niz različitih bolesti, uključujući strahove i depresiju, mišićn-skeletne tegobe, visok pritisak i lošu cirkulaciju, menstrualne tegobe i probleme u menopauzi, glavobolju, alergijski rinitis i bolove u leđima.

Prilikom prvog susreta terapeut će detaljno zabeležiti vašu anamnezu i postaviće vam pitanja o načinu života. Pregledaće vam jezik i napetost kože i proveriće 12 meridijanskih pulseva — po 6 na svakom doručju. Mnogim ljudima su potrebni i naknadni dolasci, a njihov broj zavisi od konkretnog problema. Najčešći oblik tretmana je zabadanje igala. Postupak je uglavnom bezbolan, mada neko može osetiti blago bockanje. Igle ostaju zabodene nekoliko minuta do pola sata. Moguća je primena i drugih postupaka, kao što su akupresura (pritisak prstima) i moksibustija (paljenje biljke zvane mokša na akupunkturnoj tački).

Aurikularna terapija. 
U ovoj podvrsti akupunkture igle se zabadaju u tačke na uhu. Aurikularni terapeuti vide u uhu ogledalo čitavog organizma, smatrajući da su akupunkturne tačke na njemu povezane sa svakim pojedinim organom i funkcijom. Neki terapeuti se kod stimulacije akupunkturnih tačaka služe i slabim električnim naponom magnetnim kuglicama.

Aleksanderova tehnika 
Cilj Aleksanderove tehnike jeste popravljanje držanja i načina kretanja i svakodnevnih pokreta kako bi se umanjio napor i napetost mišića, što poboljšava ukupno zdravlje. Tehniku je otkrio australijski glumac Frederik Matijas Aleksander. Kada počnete s nizom nastavnih časova prema ovoj tehnici, učitelj će najpre utvrditi način na koji stojite, sedite i krećete se. Zatim će vas blago usmeravati da vam pokaže kako izgledaju najbolje držanje i pokreti tela. Takođe će vam objasniti kako da sami podstičete ispravno držanje i kako da suzbijate napetost između časova. Mnogi Aleksanderovi učenici osećaju se bolje već posle prvog časa, ali većini je potrebno oko 25 časova da postignu trajne rezultate. Učitelji govore o efikasnom delovanju na ljude koji pate od niza poremećaja, uključujući poremećaje varenja, srčane tegobe i lošu cirkulaciju, otežano disanje, ginekološke probleme i bolove u leđima.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP