Akupresura

Akupresura terapija se zasniva na teoriji o odredjenom obliku energije koja teče kroz telo šireći se kanalima nazvanim meridijani 

Smatra se da pritiskanje ključnih tačaka na tim meridijanima reguliše protok energije, a time i popravlja zdravlje. Koreni akupresure leže u drevnoj kineskoj medicini koja fizičko zdravlje posmatra kao nivo i protok energije kroz meridijane za koje se tvrdi da vode kroz čitavo telo, od glave do pete. U kineskoj medicini ova životna energija se naziva či. Smatra se da neravnoteža ili usporavanje toka čzja kroz telo dovodi do lošeg zdravlja, pa kineski lekari leče bolesti regulišući tok energije.
Jedan od načina za to je pritiskanje pojedinih tačaka na telu, za koje se tvrdi da predstavljaju mesta gde se meridijani približavaju koži. Smatra se da se pritiskom na te tačke čijača slabi, zavisno od stanja koje se leči i vrste pritiska koji se upotrebljava.


Obratite se stručnjaku
Profesionalni praktičar akupresure najpre će utvrditi vaše zdravstveno stanje. Osim što će vas pregledati i postaviti vam pitanja u vezi s vašom anamnezom, načinom života i ishranom, proučiće napetost mišića i kože, a obratiće pažnju i na glas i disanje.
Tokom tretmana obično ležite na prostirci na podu. Terapeut pritiska ključna mesta na vašem telu, a može istovremeno da primenjuje i masažu ili istezanje mišića. Zahvaljujući čulu dodira, terapeut tokom rada "čita" vaše telo otkrivajući sve o toku energije i načinu na koji on deluje na vaše zdravlje. Ljudi se uglavnom posle takvog tretmana osećaju osveženi i opušteni. Ipak, pre nego što se oseti bolje, neko može osetiti i blago pogoršanje, propraćeno umorom, glavoboljom ili simptomima koji liče na grip. Veruje se da te simptome izaziva oslobađanje prigušene energije iz akupresurnih tačaka i da ne bi smeli da budu ozbiljni niti da traju duže od dan dva.
Meridijani i akupresurne tačke Prema kineskoj medicini postoji dvanaest meridijana kojima odgovara šest jin i šest jang organa. Svaki ima svoj par na drugoj strani tela, a na njima postoji mnogo tačno određenih tačaka. Lečenje se postiže akupresurom (pritisak prstima), akupunkturom (zabadanje igala) ili drugim metodama istočnjačke medicine.
Kućna primena Akupresurni samotretman može da donese olakšanje kod velikog broja sitnih tegoba, ali se možete upustiti i u širi spektar lečenja ako vam neko pomogne. Za uspešnu primenu akupresure najpre morate da pronađete potrebnu akupresurnu tačku, pažIjivo prateći uputstva data uz konkretnu tegobu. Zatim na tu tačku primenite pravilnu vrstu pritiska. Primenjujući akupresuru na sebi otkrićete kakav osećaj izaziva i naučićete da odredite tačnu jačinu pritiska. Ako ste bolesni, pojedine tačke mogu postati osetljivije nego inače, pa pritisak na njih može malo da boli. Ako ostanete opušteni tokom tretmana, posle nekoliko trenutaka blagi bolovi bi trebalo da popuste. Ako neka lakša tegoba ne krene nabolje u roku od dva-tri dana nakon akupresure, odnosno ako vam se stanje učini ozbiljnim ili se pogorša, obratite se lekaru.
Tehnika palca. 
Služite se jagodicom palca, a palac držite potpuno ispružen. Ispružene prste položite na obližnji deo na telu tretirane osobe da vam pruže oslonac tokom pritiska.
• Napipajte akupresurnu tačku koja će vam izgledati kao šupljina ispod kože. Čim doprete do dna šupljine, blago popustite pritisak — to će podstaći reakciju.
• Pritiskajte čvrsto, ali ne i prejako.
• Trajanje pritiska odredite prema ritmu sopstvenog disanja. Pritisnite, odbrojte dva-tri udisaja i polako popustite pritisak; ponovite ga tokom sledeća dva-tri udisaja.
• Pritiskajte i popuštajte pritisak na svaku tačku, pazeći na sopstveno disanje kako biste lakše zadržali ritam i ostali opušteni.

Vrste pritiska.
Da bi se protok energije regulisao na različite načine, primenjuju se tri vrste pritiska. "Okrepljujući" način podstiče slab protok energije, "raspršujući oslobađa blokiranu energiju i ponovo uspostavlja njen protok duž meridijana, a "smirujući" usporava protok preterane energije.
• Za okrepljenje držite palac nepomično tokom pritiska, a pritisak zadržite oko dva minuta.
• Za raspršivanje energije kružno pomerajte palac tokom pritiska u trajanju od oko dva minuta.
• Za smirujuće dejstvo tačku pokrijte dlanom ili je nežno gladite oko dva minuta.

Posebna upozorenja 
Akupresura je u principu bezopasna, pod uslovom da osoba koja obavlja tretman ne pritiska prejako. Ne primenjujte akupresuru na upaljenim, otečenim, veoma osetljivim ili nedavno povređenim mestima; tretirajte samo tačke iznad ili ispod takvih mesta, odnosno tačke na suprotnoj strani tela. Uvek se najpre posavetujte s lekarom ako imate visoku temperaturu ili jake bolove, ako ste pali ili se povredili, pa pretpostavljate da ste možda slomili kost ili dobili potres mozga, odnosno ako niste sigurni u uzrok svojih simptoma.

Trudnoća 
Prilikom tretiranja trudnica izbegavajte jak pritisak bilo gde duž gornje ivice lopatica. Postoje akupresurne tačke koje se ne smeju pritiskati tokom trudnoće jer se veruje da to može da izazove pobačaj.

Deca i starije osobe 
Budite oprezni kada akupresuru primenjujete na detetu ili starijoj osobi. Njihove kosti mogu biti nešto krhkije, pa pritisak na određene tačke treba da bude blaži.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP