Kako sniziti visok krvni pritisak

Kako sniziti visok krvni pritisak-možemo reći bolest ovog veka jer se do pre 50 godina gotovo i nije znalo za ovo oboljenje .
Svake godine sve je više osoba koje moraju da održavaju krvni pritisak uz pomoć svakodnevne terapije lekovima. Ako se pitate kako sniziti visok krvni pritisak za kratko vremeod  nekoliko sati odgovor je samo inekcijom ili kombinacijom lekova.Na duže staze krvni pritisak se može sniziti i prirodnim putem . Može se naći mnogo informacija o namirnicama koje utiču na povećanje krvnog pritiska i koje treba izbegavati ali ima malo informacija o namirnicama koje mogu smanjiti pritisak.  

Namirnice koje snižavaju krvni pritisak

Pomorandže
Ovo južno voće ima mnogo vitamina C. Mnogobrojne studije pokazuju da osobe, koje putem hrane unose veće količine vitamina C, smanjuju rizik od naglog povećanja  krvnog pritiska.Svakog dana jedite narandže ili voće i povrće bogato vitaminom C: grejpfrut,papriku, paradajz, jagode, brokoli, kivi.

Obrano mleko i nemasni mlečni proizvodi
Mleko i mlečni proizvodi sadrže nutritijente koji mogu sniziti visok krvni pritisak to su pre svega minerali kalcijum, kalijum i magnezijum. Pored ovih korisnih minerala mleko sadrži i mlečne masti koje za vas mogu biti štetne pa koristite samo mleko i mlečne proizvode sa niskim procentom mlečne masti,ispod 1% . Postoje i druge namirnice bogate kalijumom, kalcijumom i magnezijumom: lešnici, pšenične mekinje...

 Banana
Osobe koje imaju povećani krvni pritisak treba što češće da jedu banane jer  sadrže kalijum.Banane su najkvalitetnije kada počnu prezrevati. Dobri izvori kalijuma su još i  kajsije i sočivo,pasulj.  

Krompir
Slatki krompir sadrži visoku količinu kalijuma koji podstiče bubrege da izbacuju natrijum iz organizma i krvotoka.Natrijum utiče na zadržaanje vode što direktno povećava pritisak pa je osnovna mera kod ljudi sa povećanim pritiskom smanjenje konzumiranja natrijuma (soli) na minimu .

Riba,posebno losos
Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje imaju uticaj na trigliceride a samim tim i sniženje krvnog pritiska. Jedite meso lososa što češće,takodje i skušu,sardine i tunu.Ove vrste takozvanih masnih riba su jako korisne za zdravlje srca i krvnih sudova.

Crna čokolada
Crna čokolada smanjuje krvni pritisak a dobra je i za prevenciju moždanog udara.Crna čokolada može da poveća elastičnost krvnih sudova što direktno utiče na opterećenje srca i snižavanje pritiska. Prava kvalitetna crna čokolada ima oko  5o do 70 posto kakaoa.Sa crnom čokoladom ne treba preterivati.
Ne treba zaboraviti i na od davnina poznati narodni lek beli luk.
Ako je vaš krvni pritisak u dužem periodu povećan obratite se lekaru,ove namirnice mogu u kombinaciji sa terapijom sniziti pritisak i dovesti do mogućnosti da se broj i jačina lekova smanji.
Još članaka na temu krvni pritisak Preparati za snižavanje krvnog pritiska
visok pritisak
Kafa kod hipertenzičara može izazvati moždani udar
Laneno ulje za srce i pritisak
Laneno seme za krvni pritisak

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP