Ubrzanje metabolizma

Često se može čuti i pročitati kako je za uspešno mršavljenje neophodno ubrzati metabolizam ali mnogi u pokušaju da smršaju prema nekim svojim zamislima umesto da postignu ubrzanje metabolizma zapravo ga još više usporavaju.
ubrzanje metabolizma

Ljudi u nastojanju da smršaju najviše posežu za tehnikom preskakanja obroka koja nije nimalo efikasna jer se njome usporava metabolizam kao reakcija organizma na nedostatak hrane u dužem vremenskom periodu.
Obrok koji se najviše preskače je doručak a on je najvažniji za ubrzanje metabolizma.
Za mršavljenje a i uopšte za dobro zdravlje veoma je važno svoj metabolizam pokrenuti odmah ujutru,zato nikad ne preskačite doručak jer on ne dovodi do povećanja težine.Telu tokom dana treba dosta energije i sve što se unese tokom doručka će biti utrošeno,dok većina unesene hrane večerom nije potrebna jer telo noću odmara.
Najbolja kombinacija namirnica za doručak je ona koja kombinuje proteine i složene ugljene hidrate,na primer omlet od jaja sa nekim povrćem ili ovsene pahuljice (musli) sa jogurtom.
Tokom dana jedite još tri puta i to dva manja obroka i jedan veći.Na ovaj način će vaše telo stalno imati dovoljno energije a nikada previše jer kad dodje do viška on će se uskladišti u vidu sala kao rezerva.
Da bi se metabolizam održao na najvišem nivou pijte vodu tokom celog dana,najbolje je uneti oko 2 l vode dnevno ne računajući kafu,čaj i slično.
U svoje dnevne aktivnosti obavezno uvedite vežbanje za zatezanje i izgradnju mišića jer što više mišićne mase imate vaš metabolizam će biti brži a vaše telo će trošiti više energije pa za stvaranje masnih ćelija neće preostati ništa.
Namirnice koje nisu termički obradjene i koje se teže vare ubrzavaju metabolizam.Najbolji izbor su ovasne pahuljice,jabuke,grejpfrut,zeleno lisnato povrće takodje dobar izbor su i spanać,pasulj ,brokoli.Ove namirnice se sporo vare dodajući organizmu stalno po malo energije za razliku od recimo slatkiša koji ekspresno brzo dovode do skoka energije koju organizam skladišti u vidu sala nemajući gde da je utroši.Posle ovog brzog varenja metabolizam se opet usporava.
Omega 3 masne kiseline koje sadrže ribe a najviše:skuša,losos,sardine i tuna mogu da menjaju nivo leptina hormona koji utiše na metabolizam,zato jedite ribu što češće.
Ubrzanje metabolizma masti se može postići povećanim unosom začina kao čto je,crvena paprika,čili,biber ili djumbir.
Hrana bogata kalcijumom a sa malo masti može takodje da ima uticaj na ubrzanje metabolizma,najbolji izbor su mleko i mlecni proizvodi sa malim procentom masnoće.
Kafa i zeleni čaj takodje ubrzavaju stopu metabolizma ali ne preterujte sa njima 3 šoljice dnevno sa razmakom od nekoliko sati su sasvim dovoljne.

Jednodnevna dijeta

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP