Pirinač dijeta

Pirinač dijeta je dijeta za smanjenje težine,poboljšanje  krvnog pritiska i smanjenje problema sa bubrezima.

Pirinač dijeta je sa niskim unosom natrijuma i niskim unosom zasićenih masti, uključujući i mali unos proteina, sa fokusom na umerenim porcijama.

Pirinač Dijeta Program je osnovan 1939 od strane Dr Valtera Kempnera, koji je u to vreme radio za Djuk Univerzitet. On je u to vreme lečio mnoge bubregežne i bolesnike sa visokim krvnim pritiskom pomoću plana ishrane zasnovanog na pirinču i voću. Dr Kempnerova praksa i istraživanje potom su nastavili dalji razvoj  i pokazali odlične rezultate u smanjenju telesne težinepacijenata koji su imali različitie zdravstvene probleme.

Pirinač dijeta nije kao neke dijete koje dolaze i odlaze,ona se razvila u kompletan, dokazan i respektabilan programa za mršavljenje i poboljšanje zdravlja.U SAD gde se ova dijeta najviše primenjuje, program upisuje grupe i radionice za upravljanje težinom ,stresom i vežbanje,organizuju se  predavanja o ishrani i svako ko je na dijeti je pod  medicinskim nadzorom.

Pirinač dijeta
Učesnici u programu imaju inicijalno ograničen izbor menija, a zatim mogu izabrati iz niza stavki koje čine sveže voće i povrće, žitarice, riba i mahunarke (pasulj), i to svakodnevno. Ime pirinač dijeta je pomalo zbunjujuće, jer je više od 30 prehrambenih artikala  na raspolaganju, uključujući i jedan broj onih sa pirinčem.

Uzorak jelovnika

Prvi dan:

Doručak, ručak i večera: pirinač kuvan u vodi (jedna šolja kuvanog po obroku), 2 voćke npr jabuka i narandža  za užine.

U narednih 6 dana možete jesti

Doručak: pola činije pirinča, jedna voćka,jedan mlečni proizvod sa malim procentom masti (čaša nemasnog jogurta na primer).
Ručak,večera,užina:tri porcije pirinča,tri povrća i jedna voćka.( Porcija je jedna veća šolja za kafu,kuvanog pirinca),Za ručak i večeru možete pojesti parče inegralnog hleba.
Osmog dana sledi faza intezivnog skidanja kilograma .Plan ishrane je  kao u prvoj fazi.Povrće i mlečni proizvodi bez masti su dozvoljeni samo pet dana nedeljno, a dva dana možete imati porciju proteina najbolje 200 grama ribe ili pilećih prsa.Parče hleba jedete samo za jedan obrok

Petnaestog dana počinje faza prilagodjavanja na novu težinu,sada možete povećati unos proteina dodavanjem,pola šolje pasulja tri dana nedeljno a u ostala četiri dana po izboru jedite po 200 grama nemasnih mesa,riba,pileća prsa,juneći but,svinjska kremenadla.U ovoj fazi za ručak i večeru jedete po parče inegralnog hleba.
Dijeta se završava posle 21 dan.

Za ovu dijetu je veoma bitno smanjenje unosa soli,sve što spremate treba da bude sa što manje soli.So kod mnogih osoba dovodi do zadržavanja vode u organizmu što može povećati težinu za 2 do 3 kilograma.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP