Paleo dijeta

Paleo dijeta je bazirana na ideji da  ljudski probavni sistem nije dizajniran da koristi rafinisani šećer, skrob ugljene hidrate, žitarice, mahunarke i mlečne proizvode koji se ušunjali u ishrani u poslednjih 10.000 godina.
 Posledica?
Neprekidno širenje obima struka i jedan  neverovatan rast u stopama bolesti.

Paleo dijeta jelovnik:
Životinjski proteini svih vrsta (kvalitetna mesa - poželjno posna kao i  jaja i riba).
Voće.
Povrće (osim sorti bogatih ugljenim hidratima). Orasi i semenke (u umerenim količinama). Zdrave masti (maslinovo ulje, riblje ulje, avokado). Bilje i začini.

Ono što ne možete da jedete:
Mleko i mlečni proizvodi. Zrna i proizvodi (uključuje i pšenično brašno i sve od njega). Mahunarke(pasulj,sočivo ). Skrob(krompir) .  Prerađena hrana, šećer i zamene za šećer.

Izuzeci:
Osobe na Paleo dijeti koji se bave sportovima izdržljivosti u trajanju od 90 minuta ili više mogu da konzumiraju slatki krompir  pre treninga.???


Oko 1975. godine, jedan gastroenterolog je predložio rešenje za smanjenje gojaznosti i poboljšanje zdravlja: Vratimo se unazad - u eru pre nego što smo naučili da obrađujemo, homogenizujemo,  šećerimo, konzerviramo, zamrzavamo, i sve one druge tehnike koje čine hranu mirisnom, ukusnom, i bez bakterija. Od naših predaka lovca i sakupljača trebamo preuzeti model ishrane da bi se rešili zdravstvenih neprilika,a to znači i da treba da se oslobodimo svega što nam daje moderna poljoprivreda.

Šta nauka kaže o Paleo dijeti
Jasno je da je dijeta bogata voćem, povrćem, nemasna proteina, omega-3 i drugih polinezasićenim mastima poboljšava probavu, i telo ne skladišti  masti ili podiže nivo šećera u krvi.

Brojne studije pokazuju da Paleo dijeta koja  imitira ono što mislimo da su naši preci jeli može smanjiti obim struka i nivo lošeg holesterola .

Ali i veliko "ali": mahunarke i integralne žitarice su takođe pokazale da se smanjuju rizik od bolesti i poboljšavaju osetljivost na insulin i nivo glukoze u krvi - da ne pominjemo druge zdravstvene koristi od njih . Dakle,to opravdava njihovo korišćenje u našoj ishrani? Paleo zagovornici tvrde da mahunarke, žitarice, i drugi skrobovi (npr. krompir) sadrže visok nivo lektina, prolamin, phitata i saponina, za početak. Ova jedinjenja, blokiraju ključne digestivne enzime, podstiču upale i, u nekim slučajevima, se nalaze u korenu autoimunih bolesti i raka .
Ali, ne postoji toliko naučnih dokaza o ovome da bi ih izbacili iz ishrane u potpunosti. Neke studije sugerišu da ishrana bogata mahunarkama i žitaricama može da ojača dobre bakterije u našim crevima i pomogne varenju.

Paleo dijeta i mleko
Što se tiče tvrdnji da Paleo dijeta ne pruža dovoljno kalcijuma,  obratite pažnju: Mleko nije jedina namirnica gde ćete pronaći ovaj mineral. Zeleniši kao što su kelj i spanać takodje su bogati kalcijumom a osobe na Paleo dijeti bi trebale da dnevno pojedu jednu šolju spanjaća.


Za razliku od mnogih pogrešnih predstava,biti na Paleo dijeti ne znači da jedete samo meso, sve vreme. Možemo unositi i ugljene hidrate samo ne u obliku hleba, testenine i peciva. Na Paleo dijeti  potrebno je da jedete više povrća i umerene količine voća za adekvatan nivo energije.Odnos koji se preporučuje je 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto proteina i 30 odsto masti.

Da li je dijeta iz kamenog doba rešenje?
Povećanje unosa povrća, voća, zdrave masti i nemasnih izvora proteina, izbacivanje iz ishrane rafinisanih šećer,a preradjene hrane i hleba može da dovede do nekih ozbiljnih zdravstvenih prednosti.

Ali, da li želite da idete toliko daleko u vreme pećinskog čoveka i izbacite iz ishrane mahunarke, mlečne proizvode, žitarice itd. to je drugo pitanje. Nauka pokazuje da ovo radi i sa manje odricanja,dakle smanjite količine hrane,količine hleba i peciva,krompir,pirinač i u potpunosti izbacite preradjenu hranu i slatkiše,budite fizički aktivniji...vaša težina će se lagano smanjivati a celokupno zdravlje i nivo energije povećavati.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP