Pravilno kombinovanje namirnica

Pravilno kombinovanje namirnica je važno jer neke namirnice udruženo mnogo bolje deluju na zdravije, nego kada se jedu pojedinačno, zbog biohemijske reakcije koju stvaraju u organizmu i obrnuto mogu da imaju loše dejstvo na zdravlje i stanje organizma. 

Pravilno kombinovanje namirnica može da poboijša vid, snizi pritisak i holesterol, otera nesanicu, ali i da zaštiti od mnogih bolesti.

Ako imate visok pritisak jedite paprike s belim lukom! Ove dve namirnice u kombinaciji deluju kao lek za snižavanje krvnog pritiska.
Paprika + beli = niži pritisak Kada zajedno jedete papriku i beli luk, oni deluju kao lek za snižavanje krvnoc pritiska! Paprika je bogata vitaminom C ( koji duplo povećava sposobnost belog luka da opusti krvne sudove! Utvrđeno je da, kada se jedu zajedno, ove dve na mirnice snižavaju gornji pritisak do 20, donji do 10 jedinica.
Ako ne volite da jedete paprike s belim lu kom ili vam problem predstavlja neprijatan miris, pijte zajedno kapsule od belog luka i vitamina C.

Ako imate problem sa nesanicom? U čašu toplog mleka stavite kašičicu meda i zaspaćete bez problema! Kalcijum iz mleka umiruje nervni sistem, dok med podstiče da se u mozgu stvara opuštajući serotonin, što će zajedničkim delovanjem pomoći da brzo utonete u san. Med takode pomaže telu da iskoristi kalcijum iz mleka, pa je ova kombinacija namirnica dobra i za jačanje kostiju.

Orasi i salata - bolji vid
Dodajte malo zdravih masti u salatu (na primer, oraha) i organizam će bolje apsorbovati vitamine koji utiču na vid. Naučnici Univerziteta u Ohaju su utvrdili da su ljudi koji su jeli salatu od spanaća, šargarepe i zelene salate sa orasima, apsorbovali više luteina i beta karotena od onih koji su jeli istu salatu bez oraha.
Umesto oraha,u salatu možete das tavite punornasni sir ili maslinovo ulje koji će takode pomoći bolje iskonšćavanje ovih hranijivih sastojaka.

 Znate da je zeleni čaj zdrav, ali možda niste znali da dodavanjem limuna unosite 12 puta više antioksidanata nego kada ga pijete bez limuna! Naučnici su otkrili da limunska kiselina i vitamin C iz limuna omogućavaju bolje delovanje katehina, sastojka zelenog čaja,koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i infarkta.

Banana i jogurt - dobro varenje
Pokrenite ujutru svoj sistem za varenje šejkom od banane i jogurta, koji sadrži dobre bakterije. Banana je bogata vlaknima, a sadrži i inulin, vrstu vlakna koje podstiče rad organa za varenje. Inulin je dobar i za kosti, jer pomaže organizmu da bolje iskoristi kalcijum iz jogurta.

Crveno meso i ruzmarin - zaštita od raka
Pripremanje crvenog mesa na roštilju (na otvorenoj vatri) dovodi do stvaranja štetnih materija, koje mogu da izazovu rak, a ruzmarin to neutrališe. Ova začinska biljka sadrži antioksidante za koje je utvrđeno da bukvalno upijaju štetne slobodne radikale koji izazivaju rak, a stvaraju se prilikom grilovanja crvenog mesa.

Citrusno voće i žitarice-niži holesterol
Velika količina vlakana u žitaricama snižava holesterol.Ali ako se žitarice jedu sa voćem ili sokom koji imaju vitamin C,postiže se još veća korist za zdravlje.Sprečava se taloženje masnoća na zidovima krvnih sudova što može da dovede do arteroskleroze.Kada jedete musli dodajte u njega iseckanu pomorandžu,mandarinu ili kvi ili popijte sveže iscedjen sok od pomorandže.

Kao što vidite pravilno kombinovanje namirnica može značajno da popravi efekte nekih nama već dobro poznatih korisnih namirnica.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP