Trudnoca simptomi-Bebinsvet.net

Bez obzira da li želite da zatrudnite ili mislite da ste već trudni, može da bude prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu da podnesu čekanje između ovulacije i menstruacije i žele što pre da saznaju da li su trudne.
Ako ste stvarno nestrpljivi u očekivanju odgovora, iznenadiće vas činjenica da će vam vaše telo samo dati odgovor ako ga pažljivo osluškujete!
Neke žene osete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća, a druge ništa ne osećaju ni posle nekoliko nedelja trudnoće.
Ako sumnjate da ste trudni i ako osećate neki ili sve od dole navedenih simptoma, posetite što pre ginekologa.
Mučnina/povraćanje

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i pre nego što primetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih lovi grip. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, u mahovima ili može da traje ceo dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pomoći. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvek imate neku hranu pri ruci (probajte sa krekerima). Refleks povraćanja u trudnoći je lako izazvati, pa vas čak i jednostavno pranje zuba može dovesti do školjke.

Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kafa ili tost može da izazove mučninu. Vaše čulo ukusa se može dramatično promeniti, pa možda više nećete moći da jedete hranu ili da pijete pića koja inače volite. Možete takođe da osetite i ukus metala u ustima.

Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje može da se javi već u prvoj nedelji trudnoće. Možda ćete mnogo češće trčati u kupatilo, čak i tokom noći. Posle oplodnje, materica će vam se naglo povećavati, pritiskaće mokraćni mehur i javaljaće vam se potreba za mokrenjem. Možda će vam urin biti tamniji i imaće jači miris nego inače. To je znak da morate da pijete više vode. Ako osetite bol ili peckanje prilikom mokrenja, razgovarajte sa lekarom, jer bi to mogli da budu simptomi upale ili infekcije.

Napetost u grudima

Često žene u ranoj fazi trudnoće osete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu da porastu i postanu veoma osetljive, a boja im može biti tamnija. Isto tako, vene vam mogu postati izraženije - sve u pripremi za dojenje.

Umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, pa sve do kraja prvog tromesečja osećati veoma iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta nivoa progesterona i povišene telesne temperature. Probajte da se ne umarate uz sve te hormonske promene, povraćanje i mokrenje.

Izostanak menstruacije /grčevi / bolovi u leđima/ glavobolje

Većini žena ovo mogu da budu prvi simptomi trudnoće – prvih nekoliko nedelja možda ćete imati grčeve i osećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i lagano, odmah morate da prijavite lekaru. Trudnice mogu da pate i od češćih glavobolja koje su opet rezultat velikih hormonskih promena.

Lagano krvarenje

Oko osam do deset dana posle ovulacije neke žene mogu da imaju lagano krvarenje, koje se može poklopiti s vremenom kada bi im inače počelo menstrualno krvarenje. Neke žene čak mogu da pomisle da se radi o slaboj menstruaciji. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu.

Vrtoglavica/ nesvestica

Zbog činjenice da trudnoća utiče na čulo mirisa i ukusa, trudnice nenamerno izbegavaju hranu i preskaču obroke. To za rezultat ima niske vrednosti šećera, što može da dovede do vrtoglavica i nesvestice. Ako stojite duže vreme, pojačani pritisak materice na vene u nogama može dovesti do
pada krvnog pritiska, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvesticom.

Zatvor

Kako bi se apsorbovale sve hranjive materije koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može da dovede do zatvora. Probajte da jedete više svežeg voća i da pijete mnogo vode kako bi to izbegli.

Nervoza

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom periodu trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po telu i uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte da uradite nekoliko laganih vežbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

Gorušica

Iako se gorušica i problemi sa varenjem obično vezuju za kasnije faze trudnoće, kod nekih žena se mogu pojaviti u ranijem periodu. Gorušica može da se ublaži lekovima, pa se posavetujte sa ginekologom oko terapije. Izbegavajte tešku ili začinjenu hranu uveče, jer vam može pojačati problem.

Promene na koži

Možda ćete primetiti na licu bubuljice koje su rezultat hormonskih promena. Ovaj problem se često stabilizuje do drugog tromesečja. Takođe, postoji mogućnost da vam potamne mladeži, zbog povećane pigmentacije kože.

Pojačan iscedak

Mnoge trudnice primete da imaju pojačan gusti beli iscedak. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primetite neobičan miris ili svrab, obavezno se javite ginekologu.

Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromesečja trudnoće možete da izgubite na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj ishrani i izbegavajte alkohol. Nemojte se čuditi ukoliko dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni.
Bebinsvet.net
Top tekstovi za...Trudnoca simptomi
Trudnoca simptomi-Mojabeba.com
Trudnoca simptomi-Mojezdravlje.net
Trudnoca simptomi-Bebinsvet.net

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP