Simptomi trudnoce-mojabeba.com

Da li ste trudni? Verovatno nećete primetiti nikakve simptome do dana kad treba da počne menstrualni ciklus ili nedelju, dve kasnije. Ako primetite neke od sledećih simptoma (nemaju sve žene sve simptome) a menstrualni ciklus kasni preko 10 dana, postoji velika mogućnost da ste trudni.
10. Meke, otečene grudi – Jedan od prvih znakova trudnoće su osetljive grudi. To je posledica povećane kolićine hormona i obično traje samo tokom prva tri meseca trudnoće, dok se vaše telo ne navikne na promenu.

9. Iscrpljenost – Nije utvrđeno zašto se žene u prvim mesecima trudnoće osećaju toliko umorno, ali je vrlo moguće da je i to zbog naglog povećanja nivoa progesterona koji dovodi do stalnog osećaja pospanosti. Ovo najčešće traje prva 3-4 meseca, nakon kojih postajete energičniji, ali se osećaj umora ponovo vraća u poslednjim mesecima trudnoće zbog znatno veće količine kilograma.

8. Vaginalno krvarenje – Kod nekih žena se javlja slabo vaginalno krvarenje oko 11-12 dana nakon začeća. Krvarenje je jako slabo (u vidu crvenih tačaka ili braonkasto-crvenih mrlja) i traje samo dan ili dva. Ako je ovo krvarenje praćeno bolom, obratite se lekaru za stručnu pomoć jer to može biti znak vanmaterična trudnoće.

7. Mučnina i povraćanje – Kod većine žena, jutarnja mučnina se javlja tek nakon mesec dana od začeća (retke su srećnice kod kojih se nikad i ne javi). Ali kod nekih se javi ranije i ne samo ujutru, već u bilo koje doba dana ili noći. Mučnina i povraćanje obično prestanu početkom četvrtog meseca, ili najkasnije do kraja petog meseca.

6. Povećana osetljivost na mirise - Niko ne može da tvrdi zasigurno, ali ovo može biti propratni efekat pojačanog lučenja hormona estrogena. Nije neuobičajeno da vam određena hrana koju ste do skoro voleli odjednom postane potpuno odbojna.

5. Nadimanje abdomena – Hormonalne promene u početku trudnoće mogu da izazovu osećaj nadutosti, nalik onom koji se javlja kod pojedinih žena pre početka ciklusa.

4. Učestala potreba za mokrenjem – Češće odlaženje u toalet tokom trudnoće je posledica povećane količine krvi i drugih tečnosti u organizmu što dovodi do toga da bubrezi više tečnosti obrađuju i da više tečnosti dolazi do vaše bešike. Ovaj simptom se javlja najranije u šestoj nedelji trudnoće i kasnije se nastavlja ili čak pogoršava jer dete postaje veće pa samim tim vrši veći pritisak na vašu bešiku.

3. Kašnjenje menstrualnog ciklusa – Ako vam je ciklus prilično redovan, kada se desi da zakasni, verovatno ćete odmah kupiti test za utvrđivanje trudnoće i pre nego što primetite neki od gore pomenutih simptoma. Ali, ako vam je ciklus neredovan, mučnina, otečene grudi i češće posete toaletu će pre ukazati na to da ste trudni nego kašnjenje ili preskakanje ciklusa.

2. Temperatura tela je konstantno visoka – Ako ste merili telesnu temperaturu i ako ste primetili da je tokom 18 dana merenja povišena, verovatno ste ostali u drugom stanju.

1. Dokaz: Pozitivan test za utvrđivanje trudnoće – Mnogi testovi za utvrđivanje trudnoće ne mogu uvek da otkriju da li ste trudni ili ne dok ne prođe bar nedelju dana od propuštenog ciklusa. Ako rešite da uradite test pre toga, i on bude negativan, najbolje je ponoviti ga nakon nekoliko dana.
mojabeba.com
Top tekstovi za...Trudnoca simptomi
Trudnoca simptomi-Mojabeba.com
Trudnoca simptomi-Mojezdravlje.net
Trudnoca simptomi-Bebinsvet.net

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP